Vemo, da so roke in prsti pomembno orodje za delavce, ki delajo z ribami in mesom. V številnih situacijah so zelo izpostavljeni, zato je najpomembnejše izbrati pravo rokavico.
Pripravljeni smo vas podpreti s pravo rešitvijo za vaše potrebe in panogo.
Ko se odločate, katero rokavico izbrati, morate vedeti, kakšen je vaš namen in posebne potrebe.
V podjetju ABENA priporočamo, da upoštevate:
Pri ravnanju z živili je treba veliko pozornosti nameniti varnosti in higieni. Prav tako je treba imeti dokumentacijo, ki dokazuje, da izbrani izdelki izpolnjujejo zahtevane standarde. Pri proizvodnji hrane so rokavice potrebne v številnih delovnih situacijah - na primer pri neposrednem stiku z živili, zamrznjenimi živili itd.
Vsaka naloga zahteva rokavice z edinstvenimi lastnostmi, ki morajo izpolnjevati zahtevane standarde varnosti in higiene. Ocenite svoje potrebe v okviru stopenj tveganja I, II in III ali preverite, kateri standardi EN podpirajo uporabo rokavic za določen namen.
Uredba EU 2016/425 deli osebno varovalno opremo na tri stopnje tveganja, vključno z rokavicami. Višje kot je tveganje, višja mora biti kategorija izdelka.
Kategorija II
V tej kategoriji so rokavice, ki se uporabljajo za situacije s srednjim tveganjem, npr. pri varjenju ali industrijski uporabi. Rokavice na tej ravni mora testirati in homologirati testni inštitut, ki ga je odobrila EU. Rokavice morajo biti označene s piktogrami, ki prikazujejo zaščitno funkcijo.
Poleg stopenj tveganja I, II in III lahko pri izbiri ustreznih rokavic uporabite tudi standarde EN. Standardi so skupne smernice glede funkcije, varnosti in kakovosti. Vsak standard EN pokriva svoje specifično področje za razvrščanje rokavic in druge osebne varovalne opreme.
To pomeni, da morajo biti rokavice, namenjene zaščiti pred mehanskim tveganjem, opremljene s piktogramom EN 388. Standardi EN so vaše orodje za pregled nad kakovostjo in varnostjo izdelkov, ne glede na to, kje so proizvedeni.
EN 388:2016 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED MEHANSKIM TVEGANJEM
Ta slikovna oznaka kaže, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito pred mehanskim tveganjem.
Po opravljenem preizkusu so rokavice ovrednotene po posameznih področjih tveganja, podani pa so rezultati za področja obrabe, odpornosti proti rezom in odpornosti proti raztrgu in predrtju. Vrednosti so 1–5 ali 1–4, najvišja vrednost je 4 ali 5.
Odpornost proti raztrgu se določi glede na to, koliko Newtonov rokavica prenese. Črke od A do F ponazarjajo moč, pri čemer F predstavlja najvišjo moč (3 kg in več), A pa najnižjo (200–499 gramov).
EN 374:2019
Ta standard določa preizkusno metodo za preverjanje rokavic, če zadržijo prodiranje nevarnih kemikalij ob stalnem stiku.
V tem primeru preizkusna metoda temelji na spremembi materiala ob stiku s kemikalijo. Rezultat se nanaša na spremembo videza ali konsistence, kot je nabreklost, sprememba barve, strditev ali zmehčanje.
EN 374-5:2016, VIRUS
Rokavice za zaščito pred nevarnimi kemikalijami in mikroorganizmi – 5. del:
Terminološke in izvedbene zahteve za zaščito pred mikroorganizmi (ISO 374-5:2016) standarda EN 374-5 predstavljajo novo preizkusno metodo, ki pove, ali je bila preizkušena odpornost rokavic proti bakterijam, glivam in virusom.
Če pod ikono ni besede virus, so bile rokavice preizkušene samo z vidika odpornosti proti bakterijam in glivam, ne pa tudi proti virusom.
EN 407:2004 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED TOPLOTNIMI TVEGANJI
Ta slikovna oznaka pove, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito v primeru stika z visoko toploto, kot je kontaktna toplota, sevalna toplota ali staljena kovina.
Oznaka prikazuje raven zaščite (1–4) in pove, pred čim rokavice ščitijo uporabnika (A–F). Višja kot je številka, boljši je rezultat.
EN 511:2006 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED MRAZOM
Ta slikovna oznaka kaže, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito pred mrazom. Stopnja zaščite je navedena na oznaki. Rokavica mora zdržati tako prodorni mraz (konvekcijski mraz) kot kontaktni mraz ob neposrednem stiku. V obeh primerih je najvišja raven zaščite 4.
Ne zahteva se, da se rokavice preizkusijo tudi proti vdoru vode, vendar sta ob vdoru vode na voljo dve vrednosti: 0 in 1. Če voda prodre skoznje po manj kot 30 minutah, znaša vrednost 0. Če voda prodre po več kot 30 minutah, je vrednost 1. Rokavice morajo doseči vsaj raven zaščite 1 po standardu EN 388, kar se nanaša na odpornost proti obrabi.
DIREKTIVA EU O ŽIVILIH
Primarna direktiva ES/1935/2004 se nanaša na vse materiale, ki lahko pridejo v stik z živili.
Snovi ne smejo vplivati na živila in posledično predstavljati tveganja za zdravje. Rokavice, certificirane in odobrene za ravnanje z živili, so označene s slikovno oznako »kozarca in vilice«.