Ravnanje z živili zahteva izrazit poudarek na varnosti in higieni. Bistvena je tudi dokumentacija, ki dokazuje, da izbrani izdelki izpolnjujejo zahtevane standarde. V številnih primerih v proizvodnji hrane so potrebne ustrezne rokavice, denimo pri neposrednem stiku z živili ali zamrznjenim blagom in podobno.
Vsak konkreten primer zahteva posebne lastnosti, ki morajo ustrezati zahtevanim varnostnim in higienskim standardom. Ocenite svoje potrebe glede na kategorije nevarnosti I, II in III ali raziščite, kateri standardi EN ustrezajo vašim potrebam po rokavicah.
Uredba EU 2016/425 deli osebno varovalno opremo, vključno z rokavicami, v tri kategorije glede na nevarnost. Višja kot je nevarnost, ki ji je izdelek izpostavljen, višja bi morala biti kategorija izdelka.
Kategorija I
V tej kategoriji boste našli rokavice, ki se uporabljajo, kadar obstaja majhna nevarnost. Proizvajalec/uvoznik mora zagotoviti, da rokavice izpolnjujejo zahteve za zaščitne rokavice (EN 420).
Kategorija II
V tej kategoriji so rokavice, ki se uporabljajo pri srednji nevarnosti, npr. varilne in industrijske rokavice. Rokavice iz te kategorije mora preizkusiti in homologirati inštitut, ki ga določi EU. Rokavice morajo biti označene s slikovnimi oznakami, ki izražajo ustrezno varovalno funkcijo.
Poleg kategorij nevarnosti I, II in III je pri izbiri pravih rokavic mogoče uporabiti tudi standarde EN. Standardi predstavljajo skupne smernice glede funkcije, varnosti in kakovosti. Vsak standard EN pokriva posebno področje, v katero je mogoče uvrstiti rokavice in preostalo varovalno opremo.
To pomeni, da morajo biti rokavice, namenjene zaščiti pred mehanskim tveganjem, opremljene s slikovno oznako EN 388. Standardi EN prestavljajo orodje za pregled nad kakovostjo in varnostjo izdelkov, ne glede na njihovo poreklo.
EN 388:2016 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED MEHANSKIM TVEGANJEM
Ta slikovna oznaka kaže, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito pred mehanskim tveganjem.
Po opravljenem preizkusu so rokavice ovrednotene po posameznih področjih tveganja, podani pa so rezultati za področja obrabe, odpornosti proti rezom in odpornosti proti raztrgu in predrtju. Vrednosti so 1–5 ali 1–4, najvišja vrednost je 4 ali 5.
Odpornost proti raztrgu se določi glede na to, koliko Newtonov rokavica prenese. Črke od A do F ponazarjajo moč, pri čemer F predstavlja najvišjo moč (3 kg in več), A pa najnižjo (200–499 gramov).
EN 374:2019
Ta standard določa preizkusno metodo za preverjanje rokavic, če zadržijo prodiranje nevarnih kemikalij ob stalnem stiku.
V tem primeru preizkusna metoda temelji na spremembi materiala ob stiku s kemikalijo. Rezultat se nanaša na spremembo videza ali konsistence, kot je nabreklost, sprememba barve, strditev ali zmehčanje.
EN 374-5:2016, VIRUS
Rokavice za zaščito pred nevarnimi kemikalijami in mikroorganizmi – 5. del:
Terminološke in izvedbene zahteve za zaščito pred mikroorganizmi (ISO 374-5:2016) standarda EN 374-5 predstavljajo novo preizkusno metodo, ki pove, ali je bila preizkušena odpornost rokavic proti bakterijam, glivam in virusom.
Če pod ikono ni besede virus, so bile rokavice preizkušene samo z vidika odpornosti proti bakterijam in glivam, ne pa tudi proti virusom.
EN 407:2004 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED TOPLOTNIMI TVEGANJI
Ta slikovna oznaka pove, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito v primeru stika z visoko toploto, kot je kontaktna toplota, sevalna toplota ali staljena kovina.
Oznaka prikazuje raven zaščite (1–4) in pove, pred čim rokavice ščitijo uporabnika (A–F). Višja kot je številka, boljši je rezultat.
EN 511:2006 – ROKAVICE ZA ZAŠČITO PRED MRAZOM
Ta slikovna oznaka kaže, da so rokavice certificirane in potrjeno primerne za zaščito pred mrazom. Stopnja zaščite je navedena na oznaki. Rokavica mora zdržati tako prodorni mraz (konvekcijski mraz) kot kontaktni mraz ob neposrednem stiku. V obeh primerih je najvišja raven zaščite 4.
Ne zahteva se, da se rokavice preizkusijo tudi proti vdoru vode, vendar sta ob vdoru vode na voljo dve vrednosti: 0 in 1. Če voda prodre skoznje po manj kot 30 minutah, znaša vrednost 0. Če voda prodre po več kot 30 minutah, je vrednost 1. Rokavice morajo doseči vsaj raven zaščite 1 po standardu EN 388, kar se nanaša na odpornost proti obrabi.
DIREKTIVA EU O ŽIVILIH
Primarna direktiva ES/1935/2004 se nanaša na vse materiale, ki lahko pridejo v stik z živili.
Snovi ne smejo vplivati na živila in posledično predstavljati tveganja za zdravje. Rokavice, certificirane in odobrene za ravnanje z živili, so označene s slikovno oznako »kozarca in vilice«.
Pri Abeni dobavimo 4 milijarde rokavic na leto. Ponosni smo, da pomagamo pri ohranjanju zdravja in zaščiti milijonov ljudi po svetu.
V ponudbi imamo veliko izdelkov za živilsko industrijo. Ali vas zanima osebna varovalna oprema (OVO)?