Ohranjati in vzdrževati visok standard kuhinjske higiene z rednim čiščenjem in razkuževanjem zveni preprosto – in tudi je! Upoštevati je treba samo nekaj smernic in poskrbeti za ozaveščenost o listeriji med izvajanjem čistilne in dezinfekcijske rutine.
Ker se lahko kontaminacija pojavi na različnih ravneh, se lahko okužba nahaja na zunanjih površinah in v notranjosti vaše kuhinje, četudi okužba človeškemu očesu ni vidna. Da se temu zoperstavite, morate kuhinjo čistiti po določenem vrstnem redu:
Pri preprečevanju in boju proti listeriji vam bo poleg vsakodnevnega čiščenja koristilo strukturirano dnevno čiščenje in razkuževanje. Kljub temu je listerija lahko zelo težavna bakterija. Da bi zmagali bitko proti okužbi z njo, smo našteli nekaj pasti, ki jih ne bi smeli spregledati pri vaši dnevni čistilni rutini.
Biofilm
Kot številne druge bakterije, se lahko mikroorganizmi listerije kopičijo v obliki biofilma na površinah v vaši kuhinji. Biofilm je tanka plast mikroorganizmov, ki lahko raste na vaših kuhinjskih površinah, ne da bi vi za to vedeli, saj je človeškemu očesu nevidna.
Biofilma se je včasih težko znebiti, če okuženega območja kmalu ne počistimo, saj lahko postane odporen na čiščenje in razkužila. Uporaba onesnaženih površin v kuhinji torej pomeni tveganje.
Pogosto menjajte dezinfekcijska sredstva
Enako kot lahko bakterije postanejo odporne na antibiotike, lahko listerija postane odporna na vaše najljubše razkužilo. Zato je pomembno, da sredstvo za dezinfekcijo zamenjate vsak mesec. Če tega ne storite, tvegate, da bodo bakterije listerije preživele v obliki biofilma, čeprav ste kuhinjo čistili z ustreznim razkužilnim sredstvom.
Za preprečevanje odpornosti je priporočljivo imeti pri roki dve različni vrsti razkužila.
Ne pozabite na ustrezno higieno rok
Pri vsej pozornosti, ki jo je treba nameniti kuhinjski higieni v okviru metod in sredstev za čiščenje in razkuževanje, zlahka pozabimo na najosnovnejši higienski nasvet – dobro higieno rok. Če ne poskrbite za visoko raven higiene rok, tvegate prenos bakterij s sebe na očiščene kuhinjske površine. Zato je ključno, da si vedno umivate in/ali razkužite roke. Preberite več opravilni higieni rok.
Preprečite listerijo s postopki čiščenja in razkuževanja
Ohranjanje visokih standardov za higieno v kuhinji zahteva upoštevanje smernic in ozaveščenost o listeriji in bakterijah nasploh. Preverite, na kaj morate biti pozorni.
Čiščenje - vse je povezano s protokoli
V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), bi morale zdravstvene ustanove upoštevati specifične rutinske smernice za higieno in čiščenje, imenovane tudi smernice za preprečevanje in obvladovanje okužb (IPC, Infection Prevention & Control), da bi preprečili širjenje okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo.