Izbruh listerije ima lahko resne posledice za goste okužene kuhinje, še posebej, če okužba izbruhne v bolnišnicah ali domovih za ostarele, kjer lahko starejši, noseče ženske in drugi z oslabljenim imunskim sistemom hudo zbolijo.
Slaba higiena v kuhinji ustvarja odlično okolje za bakterije. Bakterija listerija, ki je lahko tudi usodna, je glavni sovražnik mnogih kuhinj. Na srečo je rešitev preprosta: najboljši način za preprečevanje izbruhov listerije je pravilno čiščenje in razkuževanje vseh kuhinjskih površin in opreme.
Kuhinja je še posebej pomembno mesto, kar zadeva higieno, saj morajo biti upoštevani strogi postopki. S sodelavci lahko vsak dan pridete v stik z živili, ki potencialno vsebujejo bakterije ali viruse. Listerija je sovražnik mnogih kuhinj – industrijskih in zasebnih.
Izbruh listerije ima lahko resne posledice za goste okužene kuhinje, še posebej, če okužba izbruhne v bolnišnicah ali domovih za ostarele, kjer lahko starejši, noseče ženske in drugi z oslabljenim imunskim sistemom hudo zbolijo. Okužba z listerijo lahko povzroči simptome, ki zahtevajo hospitalizacijo in so v najhujših primerih lahko tudi usodni.
Listerija je bakterija, ki se pojavlja v zemlji, na rastlinah, v odpadni vodi, črevesju ljudi in živali ter na raznih živilih. Večina ljudi dnevno zaužije listerijo, ne da bi za to sploh vedeli. Uživanje živil, ki vsebujejo listerijo, ljudem z zdravim imunskim sistemom na splošno ne predstavlja težav.
Ranljivi skupini z večjim tveganjem za okužbo in razvoj hude bolezni listerije pa so posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom in nosečnice. Simptomi listerioze so podobni simptomom gripe: glavobol, vročina in bolečine v mišicah. Če je ne zdravimo, se lahko razvije v meningitis in zastrupitev krvi ter na ta način postane smrtna.
Listerija se nahaja v različnih vrstah živil. V glavnem se lahko pojavi v surovi hrani, ki ni bila segreta na najmanj 75 °C; pri tej temperaturi namreč listerija umre. Pogosto jo najdemo v naslednjih živilih:
Tudi če hrano segrejete na 75 °C, končni izdelek ni varen pred okužbo z listerijo. Listerija je namreč robustna bakterija, ki preživi na različnih površinah v kuhinjskem okolju. Ko pripravljate hrano, tvegate navzkrižno kontaminacijo jedi, čeprav je bila hrana dovolj segreta.
Edini način, da se izognete okužbi hrane z listerijo, je, da redno čistite in razkužujete vašo kuhinjo.
Preprečite listerijo s postopki čiščenja in razkuževanja
Ohranjanje visokih standardov za higieno v kuhinji zahteva upoštevanje smernic in ozaveščenost o listeriji in bakterijah nasploh. Preverite, na kaj morate biti pozorni.
Čiščenje - vse je povezano s protokoli
V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), bi morale zdravstvene ustanove upoštevati specifične rutinske smernice za higieno in čiščenje, imenovane tudi smernice za preprečevanje in obvladovanje okužb (IPC, Infection Prevention & Control), da bi preprečili širjenje okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo.